Toeval bestaat niet

Gisteren 29 juni hebben we de 23e verjaardag van mijn nichtje Lotte gevierd. Voor mij altijd een bijzondere verjaardag. Mijn enige nichtje, de dochter van mijn broer en schoonzus heeft dat bijzondere plekje in mijn hart. Daarom beloon ik haar graag af en toe wat extra op dit soort dagen en mijn god wat was ze blij met haar kado.

23 jaar geleden zag zij voor het eerst het levenslicht, mijn moeder was toen al 2 jaar bezig met haar strijd tegen kanker. Ze heeft met alles wat ze in zich had gevochten om de geboorte van haar kleinkind mee te mogen maken. Uiteindelijk heeft ze dat op haar wilskracht gehaald en wat heb ik mooie herinneringen aan de foto van haar, liggend op haar ziekbed, met de kleine Lotte in haar armen. Voor haar was op dat moment de strijd gestreden, het leven was klaar. Vier dagen later sloot ze haar ogen en blies ze haar laatste adem uit. Toeval bestaat niet.

3 juli 1994 haar sterfdag, maar tevens ook de verjaardag van de zoon van mijn beste vriend. Ik heb dit altijd gezien als een signaal van mijn moeder naar mij toe. Han je zult nooit twijfelen aan mijn sterfdatum, ik baken het op deze manier voor je af. Toeval bestaat niet.

17 jaren gaan voorbij, jaren waarin mijn vader met volle teugen heeft genoten van Lotte. De logeerpartijen, de kermisuitjes, de dagjes weg etc etc. Mijn vader krijgt dan ook de diagnose kanker en wederom begint voor onze familie de strijd tegen iets wat je tot op heden niet kan winnen.

De 18e verjaardag in het leven van een kind is een mijlpaal, je bent geen kind meer, geen meisje meer, nee je bent opeens een jonge vrouw. In zijn strijd tegen de ziekte heeft ook mijn vader, net als mijn moeder, gevochten om haar 18e verjaardag mee te mogen maken. Wat een emotioneel moment toen op die dag ik, mijn broer, mijn schoonzus en Lotte in zijn woonkamer aanwezig waren voor haar 18e verjaardag. We hebben taart gegeten en toen riep mijn vader Lotte bij zich. Zittend op de rand van zijn bed vertelde hij haar dat zij op zijn kosten haar rijbewijs mocht halen en Ome Han zou dat financieel allemaal afwikkelen. Wat er toen emotioneel bij ons vijfjes loskwam is niet aan het papier toe te vertrouwen. We hebben het genoten en een half uurtje later stond de lesauto voor de deur. Vol trots reed ze weg door de straat waarin mijn ouders, mijn broer en ik jarenlang hebben gewoond. Voor hem was op dat moment de strijd gestreden, zijn leven was klaar. Een dag later op 30 juni blies mijn vader in het bijzijn van ons allen zijn laatste adem uit. Toeval bestaat niet.

De 29e en de 30e juni, dagen van vreugde en verdriet en de 3e juli de dag waarop vreugde en verdriet samenkomen. Zijn er nog toevalligheden in het leven?

Toeval bestaat niet.

PS: mijn moeder en haar moeder zijn geboren op 13 maart, de broer van mijn moeder overleed op 13 maart. Toeval bestaat niet.

Mijn vader was op 26 april jarig, evenals zijn beste kameraad Ome Henk en mijn beste kameraad Dick. Toeval bestaat niet.

5 gedachtes over “Toeval bestaat niet

  1. Wat heb je dit mooi geschreven. De liefde loopt eraf bij dit stukje.
    Ik denk ook dat toeval niet bestaat. Mijn moeder raakte in coma op de verjaardag van mijn vader. Toeval bestaat niet. Zij is overleden op haar 37e trouwdag, toeval bestaat niet. Mijn vader overleed op 29 april en werd begraven op 4 mei, dodenherdenking. Toeval bestaat niet. 😘🤗

    Like

  2. Dank je Ellie, begin het ook leuk te vinden. Nu nog meer tijd en onderwerpen. Af en toe een stukje emotie en onderwerpen van je af schrijven en delen (met mijn enige volger 😉 ) is leuk

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s