Controle

Vandaag de hele dag spookt het woordje “Controle” door mijn hoofd. Wat is er mis met controle zult u denken. Nou eigenlijk helemaal niets, ware het niet dat de “Controle” overal word wegbezuinigd.

Vandaag kwam in het nieuws dat er tijdens de verkiezingen voor de 2e kamer stemmen waren verdwenen, ofwel niet waren meegeteld. Niet dat dit van invloed was of is op de uiteindelijke zetelverdeling. Het kan hooguit van invloed zijn op de Kamerleden die met voorkeursstemmen in de 2e kamer kunnen komen. Maar hoe kunnen er nou ruim 14.000 stemmen kwijt zijn? Op de stembureaus zijn de stemmen geteld, genoteerd en vervolgens doorgegeven. In het verleden werd dit gecontroleerd. Nu gebeurde dit niet meer, omdat men het niet nodig achtte. En daarom ging het fout.

Controleren kost tijd en dus geld. Alle voors en tegens tegen elkaar afwegen en we vinden de foutenmarge acceptabel.

Overal waar we de controle afhalen worden binnen de kortste keren fouten en/of misbruik gesignaleerd. Noem hier graag een aantal voorbeelden:

 • geen controle meer bij de grens: al het gespuis kan zo doorlopen Nederland in en ook weer geruisloos verlaten al dan niet met kwade bedoelingen
 • geen controle meer op de toeslagen van de belastingdienst: busladingen vol Bulgaren kwamen ons land bezoeken om de huur- en/of zorgtoeslag te innen. Registreren en uitbetalen. Controle doen we later wel. Ze dachten zeker dat die bus daarop zou wachten ;-(
 • Geen controle en naleving op het niet hands-free bellen in een auto of het lezen van binnenkomende berichten op je mobiele telefoon tijdens het rijden
 • Controle of de vluchteling die geen status krijgt ook daadwerkelijk is vertrokken
 • etc etc

Controle moet je nergens weghalen, het werkt misbruik in de hand. De controle mag best wat kosten, het brengt z’n geld dubbel en dwars weer op.

Soms is het fijn te weten dat je gecontroleerd word en dat je het goed hebt gedaan. Anderen denken daar anders over en hebben liever geen pottenkijkers.

 

 

 

2 gedachtes over “Controle

 1. Ik ben het grotendeels met je eens. Zolang er controles zijn, op wat voor vlak dat ook is, wordt het vaak kwalitatief beter.
  Ik lees mijn blogs bijvoorbeeld ook eerst een aantal keer voor ik ze post, nog even controleren haha.
  Fijn dat je de stap gezet hebt Han. Ik kijk er naar uit dingen van je te lezen. X
  (Die goede vriendin naar wie je refereert in je intro, ken ik haar?)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s